COACHING, TRAUMA OPSTELLINGEN

Op weg naar gezonde autonomie en liefde, nieuwe inzichten in het werken met opstellingen.

Mijn benadering is gebaseerd op het werk van de Duitse psychotherapeut dr. Franz Ruppert, die zijn methode Identiteitgeoriënteerde psychotraumatheorie en – therapie (IoPT, 2016) heeft genoemd. Deze methode houdt in dat elk verlangen naar verandering, elke poging tot zelfreflectie of elke inzichtsvraag die iemand heeft, wordt geformuleerd in de vorm van een enkele zin. 


In deze opstellingsmethode staat je identiteit -wie je bent- centraal.
Ingrijpende gebeurtenissen veroorzaken vaak gevoelens van angst, onmacht en onbegrip. Wanneer deze gevoelens blijven bestaan, ook wanneer de gebeurtenis voorbij is, spreken we van traumatisering. Trauma heeft gevolgen voor ons psychisch, emotioneel en lichamelijk functioneren.
Sommige lasten of patronen zijn verklaarbaar, maar sommige ook helemaal niet. En dan is het doen van een opstelling een manier om het probleem, het patroon, het trauma op een andere manier te bekijken.

- Loop je vast in een probleem of dilemma?
- Heb je het gevoel klem te zitten of niet vooruit te kunnen?
- Herhaalt hetzelfde patroon zich maar in je leven en kom je er maar niet uit?

Het doen van één enkele opstelling kan je heel veel geven. Bijvoorbeeld:

- Je begrijpt opeens waarom je vaak tegen hetzelfde aanloopt
- Je krijgt inzicht in de herkomst van bepaalde patronen in je gedrag
- Je doorbreekt gewoontes en gedrag waar jij last van hebt

 

Bij het werken met opstellingen werk ik vanuit het gezonde deel naar waar je bijvoorbeeld tegen aan loopt.  In de opstelling maak je bewust contact met delen in jezelf die -meestal- voorheen onbewust waren.

 

WERKWIJZE

Ik werk hier één op één. In plaats van mensen werk ik met vloerankers. Vervolgens nodig ik je uit om zelf in resonantie te gaan met de woorden en de betekenis van de woorden. Je kan ook mij vragen dit te doen.
Dit bepaal je op dat moment zelf. Hierdoor heb je de regie zelf in je eigen handen.

Tijdens de opstelling kunnen er allerlei gevoelens, emoties, gedachten en fysieke sensaties naar boven komen. Met deze gegeven werken we verder waardoor je steeds meer tot de kern komt.


Om de opstelling nog beter in je lichaam te laten integreren, kan ik na de opstelling ( in overleg) een cranio sacraal of massage therapie behandeling geven.


Over opstellingen: PDF

 

WANDEL THERAPIE - één op één sessie -

Wandelen heeft heel veel voordelen, het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar is ook stress verlagend, goed voor je humeur en helpt tegen depressiviteit. In 1,5 uur gaan we samen kijken wat zich aan dient, welke vraag heb je, wat kom je tegen in jezelf?

Tijdens de wandeling gebruik ik de natuur als inspiratiebron om daarmee het proces van coaching te verrijken en te verdiepen.

Al lopend wil ik samen met jou een reis maken door je emoties en gevoelens. Wat leeft er allemaal, hoe onderga je dit en hoe ga je hiermee om? 

ZACHTE FASCINATIE
“Het om je heen kijken, bomen, bladeren, insecten zien, wordt zachte fascinatie genoemd. Dat is het tegenovergestelde van harde fascinatie: de dingen die we bijvoorbeeld in de stad zien, die onze aandacht opeisen, energie kosten. Van zachte fascinatie laden we op.”

DE VOORDELEN VAN BUITEN WANDELEN

  • Je bent in beweging, door letterlijk in beweging te komen heeft dit een positief effect op jezelf.

  • Je praat makkelijk wanneer je naast elkaar loopt, je hoeft elkaar niet aan te kijken.

  • Je bent in een wisselende omgeving, je kan afstand nemen wat zich in je afspeelt.

  • In de natuur is er ruimte om je heen, dit kan meer ruimte in je hoofd geven.

  • De natuur werkt als een soort spiegel en kan een mooie metafoor zijn voor diverse thema’s.

  • In de seizoenen en weersomstandigheden herken je verschillende levensfasen.

  • Het voordeel is dat door het buiten zijn worden je zintuigen minder belast.

  • Niet alleen je lichaam komt in beweging, maar ook je gedachten en gevoelens.

WAAR WANDELEN WIJ SAMEN?

In de omgeving van Wichmond, Vorden, Zutphen.

OVER SUSANNA EN WANDELEN

Ik kom graag buiten, de natuur inspireert mij en ik kom er tot rust. Tijdens het wandelen neem ik mijn rugzak mee; daar zit een thermoskan met heet water in om onderweg een kopje thee te kunnen drinken en mijn rugzak zit vol met levenservaring, dankzij opleidingen en werkervaring. Bij de cranio  en de trauma opleiding heb ik geleerd om te "focussen" ( felt sense). Focussen is voor mij een naar binnen gerichte aandacht voor wat er lijfelijk in je omgaat; wat heeft je lichaam te vertellen. 

WALKTALK: geschreven stuk over wandelen