“Voor een getraumatiseerde persoon betekent de reis naar een vitaal, spontaan leven meer dan het verlichten van symptomen, het betekent transformatie. Als we een trauma succesvol herzien, vindt er een fundamentele verschuiving plaats in ons wezen. ”  P.A. Levine.

Voor mensen die meer willen lezen wat een trauma is:

 

WAT IS EEN TRAUMA?

Een trauma is een onafgemaakte fysiologische reactie is op een schokkende ervaring. De ontlading van de opgeroepen energie in het lichaam, om de bedreigende gebeurtenis het hoofd te bieden, vindt niet plaats en blijft in het lichaam opgeslagen en kan symptomen veroorzaken.

Soms ervaar je in je leven situaties waar je echt niet mee weg kunt en waarbij je bijzonder emotioneel en angstig op kan reageren. Dan kun je bij jezelf afvragen: Wat is er met mij aan de hand? Als je dit herkent bij jezelf, dan kan dit een teken zijn van een onderliggend trauma.

- Trauma is een gebeurtenis in je leven die op het moment van beleving zwaar voor je is. Met zwaar bedoel ik dat het emotioneel zwaar belastend is. Dat je hierdoor slecht slaapt, weinig tot geen concentratie heb.

- Op het moment van de ervaring van het trauma is het effect op jou heel groot. Het is een beleving die je heel angstig, verdrietig, boos en machteloos doet voelen.

- Het gevoel van angst, pijn, verdriet, boosheid laat zijn sporen na bij jezelf. Het gaat vaak gepaard met een groot gevoel van onveiligheid.

- De ervaring van een trauma is dat men deze onmiddellijk wegduwt in je herinnering. Doordat we dit wegduwen is het een gevoel dat we absoluut niet willen ervaren. Het is zo overweldigend en op dat moment kan je dit niet aan.

Trauma kan een éénmalige gebeurtenis zijn of een gebeurtenis die herhaaldelijk plaatst vindt.

OVERLEVINGSMECHANISME
Door een aanwezig trauma ga je overlevingsmechanismen opbouwen. Je gaat jezelf beschermen door bv vermijden, je voelen uitschakelen, heel veel piekeren, ontkennen, verdringen, vergeten, afstandelijk zijn, te afhankelijk zijn, fantaseren.

Op een onbewaakt moment kan je trauma naar boven en ga je verrassend reageren. Je wordt getriggerd door zaken die gelijkaardig zijn of jou een gelijkaardig gevoel geven. Je reageert op een manier dat je eigenlijk van jezelf niet goed begrijpt en eigenlijk niet wenst.

 

VOORBEELDEN VAN INGRIJPENDE GEBEURTENISSEN ZIJN

  • problematische jeugdervaringen

  • langdurige ruzies en conflicten

  • burn-out

  • vroeg kind trauma

  • meervoudige trauma

  • overlijden van een dierbare

  • scheiding

LICHAAMSGERICHTE THERAPIE

Met craniosacraal / massagetherapie of een goed gesprek ( coaching) zijn er een aantal manieren om een je vrij snel in een diepere laag van bewustzijn te laten zakken waar je contact kan maken met herinneringen waar je het dagelijks bewustzijn niet altijd meteen bij kan.
Voor trauma verwerking vind ik het belangrijk; dat jij je helemaal veilig voelt en dat de opgeroepen energie / herinnering hanteerbaar is en blijft en stukje bij beetje ontladen kan worden. 
Het kan interessant zijn om juist deze onafgemaakte processen alsnog af te ronden, dit keer niet in de rol van slachtoffer maar op eigen kracht.

De wijsheid van je lichaam is de gids en deze weet het zo precies, waar de grenzen zijn, welk ritme dit nodig heeft en welk moment.
Zodat een lang verborgen, bevroren, afgeschermd stukje zich kan ontvouwen dat je je eigen levensstroom weer mag voelen / herontdekken
.

TRAUMA INFORMED YOGA

TIY is onderzocht en ontwikkeld door Bessel van der Kolk en David Emerson (Trauma center Trauma Sensitive Yoga) en gebaseerd op trauma theorie en yoga filosofie. Het kan van toegevoegde waarde zijn voor mensen die lijden aan posttraumatische stress klachten, enkelvoudig trauma of complex trauma.

Ik werk vanuit de volgende basis principes:
1. Leer aanwezig te zijn
2. Oefen het maken van keuzes 
3. Jouw omgeving voelen
4. De intensiteit in spieren verhogen en verlagen
5. Verbinding maken met je lichaam en je omgeving door middel van adem


 

Mijn eigen ervaring met trauma kan je lezen bij Susanna

trauma-susanna-redeker.jpg

Omhelzen van je

getraumatiseerde innerlijk kind

Illustratie Susanna Redeker