top of page

VERBONDEN ADEM
 

Wat is een verbonden ademsessie?

Het woord zegt het al, verbonden adem, de in-en uit adem verbind je met elkaar zonder een pauze er tussen. Door deze intense manier van verbonden ademen stap je in een proces waarbij dat wat onbewust is in jou naar boven komen.

Mond open
Tijdens de verbonden adem, adem je met je mond open, in en uit.

 

Wat gebeurt er in je lichaam als je ademhaalt?

  • Je ademt zuurstof in en je ademt koolstofdioxide uit. De zuurstof komt door je neus of mond via je luchtpijp in je longen. Vanuit je longen gaat de zuurstof je bloed in en komt van daaruit overal in je lijf.

  • Met elke inademing neem je nieuwe frisse zuurstof en levensenergie in je op. Met elke uitademing laat je afvalstoffen en overtollige gebruikte energie los.

  • Door ademhalingsoefeningen te doen, verbeter je het transport van zuurstof in je lichaam (meer zuurstof op celniveau

Zuurstof en CO2

  • Bij een normale ademhaling nemen je longen zuurstof (O2) op uit de lucht die je inademt. Bij het inademen wordt de zuurstof via de bovenste en onderste luchtwegen in de longen gebracht. Het bloed in de kleinste bloedvaten van de longen, de alveoloen, wisselt de zuurstof in tegen kooldioxide (CO2).

  • CO2 wordt vaak als afvalproduct gezien, maar speelt ook een belangrijke rol in het ademproces; je hebt CO2 nodig om zuurstof uit je bloed op te kunnen nemen. Het zorgt ervoor dat de zuurstof loskomt van de rode bloedcellen ( hemoglobine) en zo vanuit de cel onze organen zoals bijv. ons hart, lever, darmen en nieren kan worden getransporteerd. CO2 is ook een vaatverwijderaar, omdat het spierweefsel om de aders ontspant.

Weerstand tijdens een ademsessie

Tijdens een ademsessie / cirkel kun je allerlei soorten weerstanden tegenkomen: - Ik krijg last van het ademen een droge mond, het lukt me niet meer om vol te ademen.

- Ik word duizelig, straks val ik flauw

- Dit is veel te heftig, zo ademen, ik hou het echt niet vol

- Ik verkramp helemaal, dit vind ik eng, ik kan ook niet meer bewegen

- Er gebeurt zoveel, ik voel allemaal emoties, ik wil dit niet

- Ik stop ermee, ik kan het niet, ademen is niets voor mij

- Volgens mij is dit niet goed, het voelt geforceerd en straks ga ik ook nog hyperventileren

- Ik had een diepgaande spirituele ervaring verwacht en nu gebeurt er niets

- De vorige sessie was veel heftiger

- De drukpunten doen zeer, dat kan / mag toch niet

Alles wat er gebeurt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak is goed. Hoe de inhoud van de ervaring ook is, blijf in contact met de ademhaling en de verbonden adem houden, blijf juist in de ontspanning en vertrouwen.

Dit soort ongemakken dat zich tijdens een sessie voordoet is vaak het verleden dat aan je voorbij trekt.

Terug naar workshops, adem of ademcirkels

bottom of page